Driedaags wadloopweekend Schiermonnikoog

Ga een weekend mee het wad op bij Schiermonnikoog en beleef een uniek stuk natuur in Nederland. We maken drie verschillende wadlooptochten – naar en bij dit prachtige eiland. We lopen met max 12 personen en slapen in 6p-safaritenten. Vrijdag heen, zondag terug. De tochtafstanden zijn 14, 20 en 12 kilometer. Een bijzondere natuurbeleving op het mooiste waddeneiland.

Wat gaan we doen?

Dag 1 – naar Schier: Vrijdag eind van de ochtend/begin van de middag verzamelen we in de vissershaven van Lauwersoog en schepen ons in om de vaargeul over gezet te worden naar de zandplaat Brakzand. Vanaf de boot gaan we met een ladder van boord en wadlopen we, met bepakking, ongeveer 14 km in zo’n drie en een half uur naar het waddeneiland Schiermonnikoog.  We doorwaden daarbij twee geulen en passeren diverse oester- en mosselbanken. Onderweg besteden we aandacht aan de ecologie van het wad en kunnen liefhebbers een verse oester of kokkel proeven. Wanneer we op het eiland aankomen lopen we door de kwelder naar het baken van de Kobbeduinen. Via schelpenpaden lopen we naar de boerencamping waar comfortabele safaritenten voor ons staan.

Dag 2 – de verlaten oostkant: Zaterdag vertrekken we na het ontbijt voor een wandeling van 20 km naar de verlaten oostkant van Schiermonnikoog. We doorkruisen alle natuurlijke
landschapsvormen van een waddeneiland. Via kwelder, duinen en strand wandelen we, vaak zonder paadjes,
naar het Willemsduin, waar een baken staat. Gids Jan weet veel van de waddenplanten en vertelt er graag over. We lunchen bij het baken; het is er meestal verlaten, op de meeuwen na. Bij het Willlemsduin gaan we het wad op om onder het eiland langs een mooie wadlooptocht te maken die ons weer terugbrengt naar de “bewoonde wereld”. De wandeling en wadlooptocht duren zo’n 6 uur.

Dag 3 – de prachtige westpunt: Zondag ontbijten we eerst goed en gaan we het westelijk deel van het eiland bekijken. Een groot verschil met het oostelijk deel van gisteren. We lopen door begraasde duinvalleien naar het hoogste punt van het eiland en zien onderweg overblijfselen van bunkers uit WO2. Via de Westerplas (veel vogels) gaan we naar het Rif waar we over een prachtig groen strand voor de derde keer een kilometer of acht het wad op gaan. Over de dijk gaan we naar de veerdam en nemen de boot van 16.30u terug naar Lauwersoog. Vandaag lopen we circa 12 kilometer in 4 uur.

Wat kost ‘t ?

Kosten zijn €300 pp. De prijs is inclusief:

  • begeleiding wadlooptochten, wandeling/excursie door wadloopgids
  • 2 nachten in safaritent
  • alle maaltijden van diner op dag 1 t/m lunch op dag 3
  • 2x boottocht (vissersboot heen, veerboot terug)
  • huurfiets

Betaling vooraf ter plaatse contant.

Niet inbegrepen: – Lunch dag 1 – Extra snacks voor onderweg – Alcoholische drankjes – Optioneel bedlinnen van de camping

Wat is nog meer belangrijk?

Accommodatie We verblijven 2 nachten in ruime 6-persoons safaritenten met eigen voorzieningen (keuken, douche en toilet). Dekbedden en kussens zijn aanwezig, bedlinnen breng je zelf mee of kan ter plekke gehuurd worden.

Fiets Er staat een huurfiets voor je klaar om na de wadlooptochten zelfstandig naar het strand of het dorp te fietsen.

Maaltijden Voor de maaltijden worden er inkopen gedaan in het dorp (het eiland heeft een supermarktje) en we koken gezamenlijk.

Bagage Zorg dat je al je bagage voor het weekend in een maximaal 35 liter dagrugzak kunt passen. Omdat
we beginnen met een wadlooptocht van 14 km moet je zo licht mogelijk bepakt zijn. Neem dus alleen het
hoogst noodzakelijke mee!

Groepsgrootte We lopen met max 12 deelnemers en minimaal 5.

De gids Jan Oome is jullie wadloopgids.

Ga je mee?

Zin in een unieke natuurbeleving en wadloopweekend op Schiermonnikoog? Reserveer dan meteen! Stuur gids Jan een mail.

Wanneer je je opgeeft voor een wadloopweekend ontvang je informatie met de exacte verzamelplek en vertrektijd van de wadlooptocht op dag 1 en het kledingadvies voor het wadlopen.

Meer informatie over het wadloopweekend Schiermonnikoog? Stuur ons een bericht!